Psychosociaal Arbeidsbelastingbeleid
Volgens de Arbowet zijn bedrijven verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Ze moeten hiervoor een beleid ontwikkelen dat regels bevat over gewenst gedrag, de inrichting van werkprocessen, de aanwijzing van een vertrouwenspersoon en een klachtenprocedure. Bovendien zijn ze verplicht om dit beleid ook daadwerkelijk uit te voeren.
Veilige werkplek
Volgens de Arbowet is iedere werkgever verplicht om een veilige werkomgeving voor werknemers te garanderen. Werknemers kunnen op de werkvloer te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie, pesten, (seksuele) intimidatie en geweld. In zulke situaties is het fijn voor werknemers om met hun problemen terecht te kunnen bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon.
Wie kan ondersteuning bieden bij grensoverschrijdend gedrag
Steeds meer bedrijven hebben inmiddels een interne vertrouwenspersoon aangesteld, vaak een HR-medewerker. In de praktijk blijkt echter dat er vaak behoefte is aan een meer onafhankelijk (extern) aanspreekpunt, waar anonimiteit en vertrouwelijkheid beter gewaarborgd zijn. In dat geval kan Arbo Sterk de inzet van een ervaren, geschoolde externe vertrouwenspersoon regelen.
De verantwoordelijkheden van de (externe) vertrouwenspersoon omvatten het volgende:
- 1Het bieden van ondersteuning en begeleiding aan werknemers die geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag.
- 2Het verstrekken van informatie aan werknemers over de procedures en werkwijze van de vertrouwenspersoon.
- 3Het adviseren van het management omtrent het voorkomen van ongewenst gedrag.
De voordelen van een externe vertrouwenspersoon
Een externe vertrouwenspersoon biedt diverse voordelen: hij of zij is onpartijdig, onafhankelijk en specifiek getraind voor deze rol. Omdat deze vertrouwenspersoon buiten de organisatie staat, kan hij of zij situaties neutraal en objectief beoordelen, zonder beïnvloed te worden door interne hiërarchieën of bedrijfsculturen. Het is cruciaal dat de drempel om contact op te nemen met de vertrouwenspersoon laag is, om anonimiteit te waarborgen en zodat medewerkers zich gemakkelijk durven te melden. Met hun deskundigheid kan de externe vertrouwenspersoon medewerkers effectief adviseren en begeleiden bij het melden van ongewenste situaties, en samen met de melder werken aan een passende oplossing.