Hier zijn de veelvoorkomende vragen over taakdelegatie, zoals vastgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.
Wat betekent taakdelegatie?
In de arbeidsgezondheidszorg houdt taakdelegatie in dat een bedrijfsarts bepaalde taken door andere professionals, meestal niet-artsen, laat uitvoeren. De bedrijfsarts behoudt altijd de eindverantwoordelijkheid. Het is een weloverwogen keuze van de bedrijfsarts, met strenge eisen voor kwaliteit en zorgvuldigheid. Het samenwerkingsmodel wordt regelmatig geëvalueerd door de bedrijfsarts en de professionals aan wie taken worden gedelegeerd. BGDNW zorgt ervoor dat bedrijfsartsen die deze methode toepassen dit zorgvuldig doen.
Wat staat er in een taakdelegatieovereenkomst?
Wanneer een bedrijfsarts besluit taken te delegeren, overlegt hij dit met de beoogde taakgedelegeerde. Als beide partijen akkoord gaan, stelt de bedrijfsarts een overeenkomst voor taakdelegatie op. Deze overeenkomst bevat minimaal informatie over wie welke taken delegeert, de vaardigheden van de taakgedelegeerde, de frequentie van overleg, toezicht door de bedrijfsarts, de duur van de overeenkomst en scholingsaspecten. Dit is echter geen volledige lijst.
Kan een bedrijfsarts onbeperkt taken delegeren?
Nee, niet alle taken van de bedrijfsarts komen in aanmerking voor delegatie. De bedrijfsarts moet bijvoorbeeld persoonlijk contact hebben met zieke werknemers voor analyse en een eindoordeel geven bij een WIA-aanvraag, taken die expliciet aan hem zijn toegewezen.
Onder welke voorwaarden kan delegatie plaatsvinden?
De gedelegeerde kan helpen bij taken zoals het verzamelen van informatie voor een probleemanalyse, wat de kwaliteit van het eindoordeel kan verbeteren. Taakdelegatie kan de bedrijfsarts ook meer tijd geven voor taken die hij niet kan delegeren of beter zelf kan doen. Echter, de bedrijfsarts moet de delegatie evalueren om te zorgen dat deze voldoet aan de doelen en kwaliteitseisen.
Is taakdelegatie voordelig voor werkgevers?
Dat hangt af van verschillende factoren. Taakdelegatie kan de kwaliteit van arbeidsgezondheidszorg verbeteren, maar alleen onder specifieke voorwaarden.
Moeten plannen voor taakdelegatie worden afgestemd?
Ja, de bedrijfsarts moet rekening houden met alle betrokken partijen en met hen afstemmen. Het is essentieel dat doelen en afspraken concreet worden vastgelegd.
Wie moet werknemers informeren over taakdelegatie?
De bedrijfsarts is verantwoordelijk voor het informeren van werknemers, maar ook werkgevers en gedelegeerden hebben hier een eigen verantwoordelijkheid.
Is instemming nodig van de OR of PVT voor taakdelegatie?
Ja, met instemming van de OR of PVT kan taakdelegatie plaatsvinden.
Hoe wordt de bekwaamheid van gedelegeerden vastgesteld?
Zowel de bedrijfsarts als de gedelegeerde moeten beoordelen of de gedelegeerde bekwaam is voor de taak. Deze beoordeling omvat verschillende aspecten zoals opleiding, ervaring en communicatieve vaardigheden.
Wordt de privacy van werknemers gewaarborgd bij taakdelegatie?
Ja, de bedrijfsarts moet ervoor zorgen dat de privacyregels worden nageleefd door de gedelegeerde. Werknemers moeten op de hoogte worden gebracht van hun privacyrechten en het feit dat de bedrijfsarts altijd beschikbaar blijft voor consultatie.
Beroepsgeheim: Eigen of afgeleid
Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts om te verduidelijken of een gedelegeerde werkt onder het afgeleide medische beroepsgeheim. Een gedelegeerde mag alleen medische gegevens verzamelen die relevant zijn voor de taak die hij met de bedrijfsarts heeft afgesproken. Als de gedelegeerde geen medicus is, valt hij onder het afgeleide beroepsgeheim. Soms geldt er ook een eigen beroepsgeheim, bijvoorbeeld voor Arbo-verpleegkundigen. De gedelegeerde mag nooit meer of andere informatie delen met de werkgever dan wat is besproken met de bedrijfsarts.
Recht op persoonlijk consult
Ja, de bedrijfsarts draagt altijd de eindverantwoordelijkheid. Daarom moeten medewerkers altijd de mogelijkheid hebben om persoonlijk bij hem langs te gaan voor consultatie. Het is de taak van de bedrijfsarts om ervoor te zorgen dat zij hiervan op de hoogte zijn.
Verplichte voorlichting
De bedrijfsarts kan zelf voorlichting geven, maar het is ook mogelijk om met de werkgever en de gedelegeerden af te spreken dat zij hierbij een actieve rol spelen. Bovendien moeten gedelegeerden altijd – zeker bij het eerste contact – controleren of een werknemer op de hoogte is en indien nodig voorlichting geven.